
Του Ρέτσιου Ιωάννη
Τα διεθνή πρότυπα για την διάσωση υπάρχουν για να τα τηρούμε, δυστυχώς όμως στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να υιοθετήσουμε όλες αυτές τις τεχνικές και τις μεθόδους που θα έπρεπε να τηρούνται και να διδάσκονται τόσο στο πυροσβεστικό προσωπικό όσο και σε ομάδες διάσωσης της Πολιτικής Προστασίας.
Τα αρχικά της λέξης S.A.V.E.R. σημαίνουν (Systematic Approach to Vital Emergency Response), Συστηματική Προσέγγιση για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης.
Ο Jaap de Geus, πιστοποιημένος νοσοκόμος, διάσωστης ασθενοφόρου και ανώτατος εκπαιδευτής του SAVER για το Falck της Ολλανδίας λέει:
Το να λειτουργείς με ένα διεθνές πρότυπο έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτα από όλα μιλάμε στην ίδια γλώσσα όσον αφορά τους απεγκλωβισμούς. Με την υιοθέτηση μιας συστημικής προσέγγισης μπορούμε να αποφύγουμε παγίδες όπως επισφαλείς τεχνικές σταθεροποίησης, να κατανοήσουμε τους κινδύνους κατά την διάρκεια του περιστατικού και πώς να δημιουργήσουμε χώρο για την φροντίδα του θύματος. Κατά την γνώμη μου, είναι εμφανές πώς οι πυροσβέστες και οι διασώστες πρέπει να εκπαιδεύονται με το ίδιο σύστημα. Ο κοινός μας στόχος είναι να παραδώσουμε το θύμα στα χέρια του γιατρού στα επείγοντα το συντομότερο δυνατό.
Διδάσκοντας το πρωτόκολλο S.A.V.E.R. από το 2009 στην Ελλάδα έχω παρουσιάσει επανειλημμένως τους κανόνες ασφαλείας την μέθοδο και τα βήματα στην τεχνική διάσωση. Πολλές φορές με ρωτάνε αν αλλάξω αυτό και κάνω εκείνο πειράζει ; Τίποτα δεν πειράζει αν είναι προς όφελος του εγκλωβισμένου και δεν βάζει σε κίνδυνο τον διασώστη. Πυροσβεστικές υπηρεσίες από πυροσβεστικές υπηρεσίες έχουν μεγάλες διαφορές τόσο στον εξοπλισμό όσο και στα συμβάντα.