Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι ως τεχνικός & εκπαιδευτής των υδραυλικών διασωστικών εργαλείων είναι αυτή της συμβατότητας των ταχυσυνδέσμων μεταξύ διαφόρων εταιριών. Είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα ερώτηση που επιθυμώ να την απαντήσω αναλύοντας την περαιτέρω υπό την μορφή άρθρου.
Κάθε εταιρία υδραυλικών διασωστικών εργαλείων διαμορφώνει την κατασκευή και τις καινοτομίες των εργαλείων της σύμφωνα με το μεγαλύτερο μερίδιο πώλησης που έχει παγκοσμίως. Οι Ευρωπαϊκές εταιρίες στοχεύουν κατά κόρον στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες τρίτες χώρες. Η κατασκευή των εργαλείων τους γίνεται σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές νομοθεσίες και προδιαγραφές προσαρμοζόμενες μερικές φορές λίγο παραπάνω σε κάποιες χώρες όπως η Αμερική για να έχουν μια εναρμόνιση και με τα πρότυπα των Η.Π.Α.
Η συμβατότητα έχει να κάνει κυρίως με τα λεγόμενα quick couplings (ταχυσυνδέσμους) και τα single quick coupling των υδραυλικών εργαλείων είτε αφορά αντλίες είτε διαστολείς κλπ. Ως άμεσος παράγοντας συμβατότητας βεβαίως έρχεται και η σωλήνα υψηλής πίεσης σύνδεσης των εργαλείων και των αντλιών. Ξεκινώντας καλό θα ήταν να διευκρινίσω κάποια πράγματα αρχικά για τις σωλήνες υψηλής πίεσης των υδραυλικών εργαλείων.
Οι σωλήνες αυτές κατασκευάζονται είτε από μείγματα πλαστικού και βινυλίου με προσθήκη ινών από Kevlar και στοχεύουν να είναι αφενός ανθεκτικές σε υψηλές πιέσεις >650bar, που δέχονται και αφετέρου στις εξωτερικές καταπονήσεις. Θα τις βρούμε σε διαφορετικά χρώματα και συνδυασμούς και μήκη καθώς και με διάφορα μεγέθη και τύπους σπειρωμάτων στους ακροσυνδέσμους (ρακόρ).
Πολλοί φίλοι με ρωτάνε πόση ζωή έχουν;